Scholen voor speciaal onderwijs (so, 4-12 jaar) en voortgezet speciaal onderwijs (vso, 12-20 jaar) zijn gericht op leerlingen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke handicap en leerlingen met psychische- of gedragsproblemen. Het vso kent verschillende uitstroomprofielen: vervolgonderwijs, arbeid, beschutte arbeid en verschillende vormen van dagbesteding. De scholen zijn verdeeld in 4 clusters, gericht op:
Cluster 1
Blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen);
Cluster 2
Dove leerlingen, slechthorende leerlingen, leerlingen met een ernstige taalontwikkelingsstoornis (TOS), spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen;
Cluster 3
Leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende leerlingen en langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren;
Cluster 4
Leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.
Werkwijze
Zowel in het speciaal onderwijs (so) als voortgezet speciaal onderwijs (vso) ben je vaak groepsleerkracht van een vaste klas. Aangezien deze kinderen extra aandacht nodig hebben, heeft een klas meestal 6-12 leerlingen. Je wordt ondersteund door een of meerdere onderwijsassistenten. Dit geeft jou de ruimte om onderwijs en begeleiding op maat aan te bieden.
Naast contacten met de ouders of verzorgers, heb je contact met een orthopedagoog of andere specialisten binnen de school en soms hulpverleners. De multiproblematiek van je leerlingen vraagt de nodige liefde, creativiteit, affiniteit en flexibiliteit.
In Zeeland wordt (voortgezet) speciaal onderwijs aangeboden door Auris, Ozeo en Speciale scholen Kapelle.